Vi tilbyr:
- Svangerskapskontroller inkl. førstegangskontroll og kontroll etter fødselen (6-ukers ktr).
- Vaktberedskap
- Fødselshjelp og følge av fødende/gravide med alvorlige svangerskapskomplikasjoner til sykehus.
- Prevensjonsveiledning, spiralinnsetting og fjerning, rutinemessig screening av livmorhalskreft, prøvetaking etter avtale.
Ved fravær av jordmor ta kontakt med lege ved behov for øyeblikkelig hjelp.
Helsestasjon og skolehelsetjeneste – Porsanger kommune
Helsestasjonen jobber med forebyggende og helsefremmende arbeid i kommunen og er et tilbud til alle barn mellom 0-5 år, foreldre/foresatte, gravide og partnere. Helsestasjonen er et lavterskeltilbud, noe som betyr at du kan ta kontakt ved behov, enten på telefon eller ved å komme innom. Når du får barn vil vi kontakte deg, men du kan også kontakte oss for å avtale første møte. Helestestasjoene tilbyr helseundersøkelser og veiledning på barnets fysiske og psykososiale vekst og utvikling, foreldrenes trivsel og psykiske helse, samspill mellom barn og foreldre, foreldreveiledning og vaksinering.
Målet med helsestasjonsprogrammet er:
- at foreldrene opplever mestring i foreldrerollen
- å fremme fysisk, psykisk og psykososial utvikling hos sped- og småbarn
- å forebygge, avverge og avdekke vold, overgrep og omsorgssvikt
- å avdekke fysisk og psykisk utviklingssvikt tidligst mulig og gjennom satsing på tidlig innsats bidra til at barn får oppfølging og henvises videre ved behov.
Helsestasjonen samarbeider blant annet med fastlege, fysioterapeut, barnehage, psykisk helsetjeneste, PPT, skole, tannhelsetjenesten og barnevernet.
Alle tilbud ved helsestasjonen er gratis.
Skolehelsetjenesten er et tilbud for alle barn og ungdommer mellom 5-20 år. Vi har helsesykepleier på alle skolene i Porsanger. Du trenger ikke bestille time for å komme til helsesykepleier. Kontakt din skole for opplysninger og helsesykepleiers kontortid. Hos helsesykepleier kan du spørre og snakke om det du lurer på. Du kan også ta kontakt hvis du har en venn som trenger hjelp
Alle foreldre kan ta kontakt med helsesykepleier på skolen hvis de har spørsmål eller utfordringer knyttet til elevens helse og trivsel.
Skolehelsetjenesten skal bidra til god helse blant barn og ungdom, slik at de opplever mestring, trivsel og struktur i skolehverdagen. Gjennom møter med barn, ungdom og foreldre skal skolehelsetjenesten gi råd og veiledning for å fremme barn og ungdoms psykiske- og fysiske helse, og for å forebygge sykdom og skader.
Skolehelsetjenesten underviser og veileder elever, grupper og klasser i temaer knyttet til helse eller andre aktuelle temaer som skolen melder inn. Vi følger opp elever med ekstra behov på alle klassetrinn og tilstreber å ha en åpen dør for elevene. Vi gir veiledning til foresatte og skolens personell om helsespørsmål
Helsesykepleier er med i kommunens skolehelseteam. Dette teamet består av skole, helsesykepleier, barnverntjenesten, PP-tjenesten, rus- og psykiatritjenesten. Skolehelseteamet er en tverrfaglig samhandlingsarena med formål om å koordinere forebyggende tiltak i skolen, ha fokus på tidlig innsats og fokus barn og unges psykiske helse.
Skolehelsetjenesten samarbeider med fastlege, fysioterapeut, SFO, psykisk helsetjeneste, PPT, tannhelsetjenesten og barnevernet.
Skolehelsetjenesten har taushetsplikt.
Alle tilbud ved skolehelsetjenesten er gratis.
Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis tilbud for deg fra 12 år og oppover. Her kan du få hjelp og råd fra helsesykepleier og jordmor. Målet med helsestasjon for ungdom er å fremme helse og å øke kompetansen til ungdom. Du kan få råd og veiledning om blant annet:
- Kropp og helse
- Kosthold
- Fysisk aktivitet
- Skilte foreldre
- Fravær fra skolen
- Pubertet
- Menstruasjon
- Forelskelse/kjærlighet
- Røyking, snus og rus
- Graviditet
- Prevensjon
- Seksualitet
- Seksuell overførbare sykdommer
- Problemer med venner, familien eller på skolen
- Ensomhet
- Spiseproblemer
- Psykiske problemer, vanskelige tanker, følelser eller bekymringer.
- Vonde opplevelser som for eksempel seksuelle overgrep, vold eller sykdom i familien.
- Selvskading
Vi tilbyr:
- Samtale
- Gratis graviditetstest
- Prevensjonsveiledning og prevensjon
- Gratis kondomer
- Testing og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner
- Henvisning til andre instanser i helsevesenet
Ta gjerne kontakt med helsestasjon for ungdom hvis du har en venn som trenger hjelp eller veiledning.
Helsestasjon for ungdom samarbeider med skoler, PPD, barnevern, fysioterapeut og fastlege.
Du trenger ikke bestille time eller ha en avtale for å snakke med helsesykepleier eller annet helsepersonell. Det er bare å møte opp. Du trenger heller ikke tillatelse fra foreldrene dine for å kontakte helsestasjon for ungdom.
Alle som jobber på helsestasjon for ungdom har taushetsplikt.
Alle tilbud på helsestasjon for ungdom er gratis.
Den pedagogiske-psykologiske tjenesten for kommunene Porsanger, Lebesby, Gamvik, Berlevåg, Måsøy og Nordkapp er organisert som et interkommunalt selskap i henhold til Lov om interkommunale selskaper. Virksomheten er organisert med et hovedkontor i Lakselv og avdelingskontorer i Kjøllefjord, Mehamn, Berlevåg, Havøysund og Honningsvåg med egen bemanning.
På vårt nettsted finner dere mer informasjon om hvordan vi kan kontaktes, samt henvisningskjema for barnehage og grunnskole. Foresatte og andre kan henvise ved bruk av samme henvisningsskjema.
Barneverntjenesten skal bidra til trygge oppvekstvilkår for barn og unge, og den skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse eller utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal derfor både drive forebyggende arbeid, i tillegg til å verne om de barna som har behov for det. Hensynet til hva som er best for barnet er avgjørende. Hjelpetiltak kan være foreldreveiledning, miljøarbeid, familieråd, besøkshjem og støtte til fritidsaktiviteter for barn. Barneverntjenesten er opptatt av at barn og unge skal få oppleve at de har medvirkning på tiltak fra barnevernet, når deres alder og modning tilsier det. Alle tiltak som barneverntjenesten setter i gang, skal være til det beste for barnet.
Barneverntjenesten jobber etter lov om barneverntjenester (bvl).
Enhver som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan har meldeplikt til barneverntjenesten dersom de har en bekymring for et barn j.f bvl § 6-4
En sak hos barneverntjenesten starter med en bekymringsmelding. Foresatte skal alltid være informert dersom det sendes en bekymringsmelding på barnet med to unntak. Dersom det er bekymring for vold eller overgrep, så vil ikke foresatte informeres om at det sendes en bekymringsmelding.
Foresatte kan selv søke barneverntjenesten om hjelp dersom de opplever utfordringer i omsorgsoppgavene av ulike årsaker.
Rus- og psykiatritjenesten – Porsanger kommune
Rus- og psykiatritjenesten er et lavterskeltilbud som gir bistand til mennesker som på grunn av rus- eller psykiske vansker har behov for hjelp og støtte i hverdagen, i form av psykolog, psykiatrisk sykepleiertjeneste eller miljøarbeider.
Ergo- og fysioterapitjenesten – Porsanger kommune
Den kommunale ergo- og fysioterapitjenesten består av 4 faste stillinger – 1 ergoterapeut og 3 fysioterapeuter. Vi har også 3 driftsavtaler med privatpraktiserende fysioterapeuter fordelt hos ulike institutt.
Ergo- og fysioterapitjenesten gjelder for både barn, voksne og eldre, uavhengig av om du bor hjemme eller på institusjon, går i barnehage eller på skole.
Vi har tett samarbeid med andre aktuelle tjenester for best mulig oppfølging og tilrettelegging.
Vi utfører kartlegginger, funksjonsvurderinger, individuell behandling, hjelpemiddelformidling, og har gruppebasert fysioterapi.
Ungdom i Fokus jobber med og for ungdom i aldersgruppen 12 til 20 år innenfor tre konkrete områder:
- Skape arenaer for ungdom, med muligheter for aktiviteter og fellesskap.
- Ungdomsmedvirkning for et bedre lokalsamfunn.
- Holdningsskapende arbeid for ungdom, foresatte og ansatte.
Innenfor disse tre områdene har prosjektet flere tiltak som går igjennom året. Blant annet fokusuka for psykisk helse, aktiviteter i sommerferien og oppfølging av Ungdomsrådet.
Felles for alle aktivitetene i tiltaket er samarbeidet med forebyggende enhet og tverrfaglig team i Porsanger kommune m.fl.
Ungdom i Fokus er Porsanger kommunes navn på program for folkehelsearbeid i kommunene. Dette er en satsning for å utvikle kommunens arbeid med å fremme befolkningens helse og livskvalitet. Satsningen skal bidra til å styrke kommunenes langsiktige og systematiske folkehelsearbeid jfr. Folkehelseloven. Programmet skal særlig bidra til å integrere psykisk helse som del av det lokale folkehelsearbeidet og fremme lokalt rusforebyggende arbeid. Det skal legges vekt på kunnskapsbasert utvikling og spredning av tiltak blant annet for å styrke barn og unges trygghet, mestring og bruk av egne ressurser. Satsningen skal søke å hindre utenforskap ved å fremme tilhørighet, deltakelse og aktivitet i lokalsamfunnet.
Familievernkontoret gir tilbud om behandling og rådgivning når det er vanskeligheter eller kriser i familien. Du kan ta direkte kontakt med et familievernkontor, og alle ansatte har taushetsplikt. De kan gi råd og veiledning til hele familien, til par eller til enkeltpersoner. Familievernkontoret tilbyr òg kurs og gruppeopplegg om aktuelle familie- og samlivstema. Familievernkontoret utfører obligatorisk mekling.
Konsultasjonsteamet for Troms og Finnmark
Tverrfaglig rådgivning
Trenger du bistand i saker med mistanke om, avdekking av eller oppfølging av:
- Seksuelle overgrep
- Nettbaserte overgrep
- Vold i nære relasjoner – psykisk eller fysisk
- Omsorgssvikt – psykisk eller fysisk
- Kjønnslemlestelse
- Radikalisering
Hva er konsultasjonsteamet?
Teamet er et tverrfaglig rådgivings-/konsultasjonsteam.
Teamet bistår ulike fagmiljøer i Nord-Norge med håndtering av saker ved mistanke om, eller oppfølging av eller avdekking av,
seksuelle overgrep, vold, omsorgssvikt mot barn, unge eller voksne med utviklingshemming.
Teamet gir også råd og veiledning i saker der barn er involvert i eller utviser seksuelt skadelig adferd.
Tverrfaglig konsultasjon tilbys via telefonkonferanse, videomøte eller ved at rådsøker stiller personlig i møte.
Rådsøker legger frem saken det søkes råd i anonymisert.
Konsultasjonsteamet gir råd/veiledning, og overtar ikke ansvaret for saken.